WOZ bezwaar Kootwijk

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Kootwijk? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Barneveld begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Kootwijk 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel tref je een indicatie van de actuele woonlasten in Kootwijk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGelderland
GemeenteBarneveld
Postcode3775
Netnummer0342 (+31342)
Gemiddelde WOZ-waarde€315.000
OZB-tarief woningen0,0968%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€179
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€796
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kootwijk.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Barneveld. De WOZ-waarde ligt op €284.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €284.000 x 0,0968% = €275.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Kootwijk? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Kootwijk aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Kootwijk. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€315.0007,9%
2019€292.0005,4%
2018€277.0003,0%
2017€269.0000,0%
2016€269.000-1,1%
2015€272.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Barneveld.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-kootwijk-3775

Woningtaxatie in Kootwijk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Kootwijk kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Kootwijk ligt rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
Hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Kootwijk die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Kootwijkerbroek, Soesterberg, Eemdijk, Bunschoten-Spakenburg en Lage Vuursche.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen zoals: bijgebouwen, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Kootwijk. In dit document vind je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0968% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kootwijk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €304.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald d.m.v. objectieve criteria. Ze onderzoeken feiten zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.barneveld.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kootwijk?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kootwijk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie