WOZ bezwaar Kortehemmen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Kortehemmen? Op dit portaal geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Smallingerland begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Kortehemmen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel bieden we een overview van de hedendaagse woonlasten in Kortehemmen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9211
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Kortehemmen.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €257.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €257.000 x 0,1374% = €353.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Kortehemmen? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Kortehemmen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Kortehemmen. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Check verkoopprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Smallingerland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-kortehemmen-9211

Woningtaxatie in Kortehemmen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Kortehemmen kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Kortehemmen ligt rond de €225. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
Hieronder vind je taxateurs en makelaars in Kortehemmen die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Drachten-Azeven, Drachten, Wânswert, Jislum en Lichtaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten als: grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bijgebouwen, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Kortehemmen. In deze aanslag tref je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kortehemmen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €268.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.smallingerland.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Kortehemmen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kortehemmen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie