WOZ bezwaar Waalwijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Waalwijk? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Waalwijk raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Waalwijk 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel bieden we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Waalwijk van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteWaalwijk
Postcode5143
Netnummer0416 (+31416)
Gemiddelde WOZ-waarde€254.000
OZB-tarief woningen0,1096%
Gemiddeld betaalde OZB€277
Rioolheffing€147
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€618
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Waalwijk.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waalwijk. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €235.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €235.000 x 0,1096% = €258.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Waalwijk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Waalwijk werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Waalwijk. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€254.0006,7%
2019€238.0006,7%
2018€223.0004,2%
2017€214.0001,9%
2016€210.000-0,9%
2015€212.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Waalwijk.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-waalwijk-5143

Woningtaxatie in Waalwijk

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Waalwijk kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Waalwijk is ongeveer €220. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Waalwijk die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, Dongen, Hilvarenbeek en Haaren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten als: type woning, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, bouwjaar, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Waalwijk. In deze gemeentelijke beschikking staan een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1096% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waalwijk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €277.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. kadastrale data. De gemeente verwerkt zaken als: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.waalwijk.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Waalwijk?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Waalwijk maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Sprang-Capelle
 • WOZ bezwaar Waspik
 • Plaats een reactie