WOZ bezwaar s-Hertogenbosch

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in s-Hertogenbosch? Op deze website vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente s-Hertogenbosch beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde s-Hertogenbosch 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder verstrekken we duidelijke info over de actuele woonlasten in s-Hertogenbosch (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
Gemeentes-Hertogenbosch
Postcode5222
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,0816%
Gemiddeld betaalde OZB€241
Rioolheffing€133
Afvalstoffenheffing€245
Totale woonlasten€619
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in s-Hertogenbosch.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente s-Hertogenbosch. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €282.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €282.000 x 0,0816% = €230.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in s-Hertogenbosch? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in s-Hertogenbosch precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket s-Hertogenbosch. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,5%
2019€278.0008,6%
2018€256.0007,1%
2017€239.0004,4%
2016€229.0004,1%
2015€220.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente s-Hertogenbosch.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-s-hertogenbosch-5222

Woningtaxatie in s-Hertogenbosch

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ s-Hertogenbosch kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in s-Hertogenbosch is ongeveer €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in s-Hertogenbosch die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Loon op Zand, Waalwijk, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau en Dongen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: onderhoudsniveau, type woning, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in s-Hertogenbosch. In dit document bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0816% over de WOZ waarde aan OZB belasting in s-Hertogenbosch. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €241.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar feiten als: de ligging van de woning, de oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.s-hertogenbosch.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in s-Hertogenbosch?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en weeg af of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in s-Hertogenbosch heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Geffen
 • WOZ bezwaar Nuland
 • WOZ bezwaar Rosmalen
 • Plaats een reactie