WOZ bezwaar Vlijmen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vlijmen? Op deze website geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Heusden raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Vlijmen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst bekijk je verschillende gegevens van de recente woonlasten in Vlijmen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHeusden
Postcode5251
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€293.000
OZB-tarief woningen0,1125%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€707
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vlijmen.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Heusden. De WOZ-waarde ligt op €268.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €268.000 x 0,1125% = €302.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Vlijmen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Vlijmen werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Vlijmen. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€293.0006,2%
2019€276.0003,8%
2018€266.0002,7%
2017€259.0001,6%
2016€255.000-1,2%
2015€258.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Heusden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-vlijmen-5251

Woningtaxatie in Vlijmen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Vlijmen kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Vlijmen komt gemiddeld uit rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Vlijmen die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Rosmalen, De Moer, Kaatsheuvel, Waspik en Raamsdonk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: grootte, ligging, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Vlijmen. In deze documenten tref je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vlijmen. Een gemiddelde woning betaalt €329.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van een speciaal model. Ze onderzoeken thema’s zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je bij de gemeente (www.heusden.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vlijmen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Vlijmen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie