WOZ bezwaar Harkema

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Harkema? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Achtkarspelen begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Harkema 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het schema hieronder verschaffen we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Harkema waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website lees je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9281
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1563%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€804
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Harkema.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Achtkarspelen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €291.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €291.000 x 0,1563% = €455.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Harkema? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Harkema nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Harkema. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0006,6%
2019€182.0006,4%
2018€171.0004,3%
2017€164.0002,5%
2016€160.0000,0%
2015€160.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Achtkarspelen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-harkema-9281

Woningtaxatie in Harkema

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Harkema zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Harkema bedraagt circa €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Harkema die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals De Westereen, Feanwâlden, Suwâld, Earnewâld en Garyp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: type woning, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Harkema. In die rapportage vind je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1563% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Harkema. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €302.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand door middel van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.achtkarspelen.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Harkema?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Harkema kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie