WOZ bezwaar Stroobos

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Stroobos? Hieronder bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Achtkarspelen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Stroobos 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel bieden we een indicatie van de actuele woonlasten in Stroobos (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9872
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1563%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€804
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Stroobos.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Achtkarspelen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €263.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €263.000 x 0,1563% = €411.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Stroobos? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Stroobos precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Stroobos. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0006,6%
2019€182.0006,4%
2018€171.0004,3%
2017€164.0002,5%
2016€160.0000,0%
2015€160.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Achtkarspelen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-stroobos-9872

Woningtaxatie in Stroobos

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Stroobos komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Stroobos bedraagt circa €185. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Stroobos die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Lutjegast, Opende, Kornhorn, Doezum en Sebaldeburen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: oppervlakte, ligging, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Stroobos. Op dit aanslagbiljet check je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1563% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Stroobos. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €302.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald d.m.v. objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je bij de gemeente (www.achtkarspelen.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Stroobos?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Stroobos heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie