WOZ bezwaar Gerkesklooster

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Gerkesklooster? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Achtkarspelen maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Gerkesklooster 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder bekijk je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Gerkesklooster van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9873
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1563%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€804
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gerkesklooster.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Achtkarspelen. De WOZ-waarde ligt op €264.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 264.000 x 0,1563% = €413.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Gerkesklooster? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Gerkesklooster nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Gerkesklooster. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0006,6%
2019€182.0006,4%
2018€171.0004,3%
2017€164.0002,5%
2016€160.0000,0%
2015€160.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Achtkarspelen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-gerkesklooster-9873

Woningtaxatie in Gerkesklooster

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Gerkesklooster kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Gerkesklooster komt gemiddeld uit rond de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder check je taxateurs en makelaars in Gerkesklooster die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Stroobos, Lutjegast, Opende, Kornhorn en Doezum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s als: type woning, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Gerkesklooster. In dit document bekijk je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1563% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gerkesklooster. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €302.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van beschikbare gegevens. De gemeente verwerkt zaken als: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.achtkarspelen.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Gerkesklooster?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gerkesklooster heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie