WOZ bezwaar Augustinusga

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Augustinusga? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Achtkarspelen raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Augustinusga 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In deze tabel vind je duidelijke info over de huidige woonlasten in Augustinusga van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9284
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1563%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€804
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Augustinusga.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Achtkarspelen. De WOZ-waarde ligt op €293.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €293.000 x 0,1563% = €458.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Augustinusga? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Augustinusga nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Augustinusga. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer huizenprijs

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0006,6%
2019€182.0006,4%
2018€171.0004,3%
2017€164.0002,5%
2016€160.0000,0%
2015€160.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Achtkarspelen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-augustinusga-9284

Woningtaxatie in Augustinusga

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Augustinusga zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Augustinusga ligt om en nabij de €255. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Augustinusga die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Surhuizum, Harkema, De Westereen, Feanwâlden en Suwâld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken zoals: ligging, oppervlakte, bijgebouwen, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Augustinusga. In deze gemeentelijke beschikking staan de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1563% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Augustinusga. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €302.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van een speciaal model. De gemeente verwerkt onderwerpen als: plek van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.achtkarspelen.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, type object, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Augustinusga?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Augustinusga kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie