WOZ bezwaar Surhuizum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Surhuizum? Op deze pagina lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Achtkarspelen raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Surhuizum 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel check je een overzicht met de actuele woonlasten in Surhuizum op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens tref je ook handige informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9283
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1563%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€804
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Surhuizum.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Achtkarspelen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €292.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €292.000 x 0,1563% = €456.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Surhuizum? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Surhuizum uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Surhuizum. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0006,6%
2019€182.0006,4%
2018€171.0004,3%
2017€164.0002,5%
2016€160.0000,0%
2015€160.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Achtkarspelen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-surhuizum-9283

Woningtaxatie in Surhuizum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Surhuizum kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Surhuizum bedraagt circa €255. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
Hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Surhuizum die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Harkema, De Westereen, Feanwâlden, Suwâld en Earnewâld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, type woning, ligging, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Surhuizum. In die rapportage staan de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1563% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Surhuizum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €302.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. beschikbare gegevens. Men kijkt naar onderdelen zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.achtkarspelen.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Surhuizum?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Surhuizum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie