WOZ bezwaar Drogeham

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Drogeham? Hier geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Achtkarspelen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Drogeham 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder tref je een kostenraming van de huidige woonlasten in Drogeham (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9289
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1563%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€804
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Drogeham.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Achtkarspelen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €231.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €231.000 x 0,1563% = €361.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Drogeham? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Drogeham uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Drogeham. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0006,6%
2019€182.0006,4%
2018€171.0004,3%
2017€164.0002,5%
2016€160.0000,0%
2015€160.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Achtkarspelen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-drogeham-9289

Woningtaxatie in Drogeham

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Drogeham kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Drogeham ligt zo rond de €260. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Drogeham die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Kootstertille, Twijzelerheide, Twijzel, Buitenpost en Augustinusga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, grootte, oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Drogeham. In deze gemeentelijke beschikking tref je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1563% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drogeham. Een gemiddelde woning betaalt €302.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van openbare data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.achtkarspelen.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drogeham?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Drogeham kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie