WOZ bezwaar Winterswijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Winterswijk? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Winterswijk beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Winterswijk 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bieden we een overview van de recente woonlasten in Winterswijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGelderland
GemeenteWinterswijk
Postcode7101
Netnummer0543 (+31543)
Gemiddelde WOZ-waarde€207.000
OZB-tarief woningen0,1143%
Gemiddeld betaalde OZB€235
Rioolheffing€371
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€799
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Winterswijk.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Winterswijk. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €236.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €236.000 x 0,1143% = €270.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Winterswijk ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Winterswijk. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check marktwaarde

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€207.0007,3%
2019€193.0007,2%
2018€180.0003,4%
2017€174.0003,0%
2016€169.000-1,7%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Winterswijk.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-winterswijk-7101

Woningtaxatie in Winterswijk

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Winterswijk zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Winterswijk bedraagt circa €185. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Winterswijk die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem, Rheden en Doesburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: ligging, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Winterswijk. In dit document staan de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1143% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winterswijk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €235.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand met behulp van beschikbare data. De gemeente verwerkt thema’s zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.winterswijk.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en check of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Winterswijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Winterswijk Meddo
 • WOZ bezwaar Winterswijk Huppel
 • WOZ bezwaar Winterswijk Ratum
 • WOZ bezwaar Winterswijk Kotten
 • WOZ bezwaar Winterswijk Woold
 • WOZ bezwaar Winterswijk Miste
 • WOZ bezwaar Winterswijk Henxel
 • WOZ bezwaar Winterswijk Brinkheurne
 • WOZ bezwaar Winterswijk Corle
 • Plaats een reactie