WOZ bezwaar Winterswijk Ratum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Winterswijk Ratum? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Winterswijk calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Winterswijk Ratum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel geven we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Winterswijk Ratum van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteWinterswijk
Postcode7106
Netnummer0543 (+31543)
Gemiddelde WOZ-waarde€207.000
OZB-tarief woningen0,1143%
Gemiddeld betaalde OZB€235
Rioolheffing€371
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€799
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Winterswijk Ratum.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Winterswijk. De WOZ-waarde bedraagt op €237.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 237.000 x 0,1143% = €271.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Ratum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Winterswijk Ratum aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Winterswijk Ratum. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit verslag is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€207.0007,3%
2019€193.0007,2%
2018€180.0003,4%
2017€174.0003,0%
2016€169.000-1,7%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Winterswijk.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-winterswijk-ratum-7106

Woningtaxatie in Winterswijk Ratum

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Winterswijk Ratum zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Winterswijk Ratum komt gemiddeld uit rond de €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Winterswijk Ratum die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Winterswijk Huppel, Winterswijk Meddo, De Heurne, Dinxperlo en Breedenbroek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: bouwjaar, ligging, oppervlakte, bijgebouwen, type woning, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Winterswijk Ratum. In deze aanslag check je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1143% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winterswijk Ratum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €235.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald met behulp van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken factoren zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.winterswijk.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Ratum?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Winterswijk Ratum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie