WOZ bezwaar Winterswijk Kotten

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Winterswijk Kotten? Hier praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Winterswijk begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Winterswijk Kotten 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel verschaffen we een samenvatting van de recente woonlasten in Winterswijk Kotten (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteWinterswijk
Postcode7107
Netnummer0543 (+31543)
Gemiddelde WOZ-waarde€207.000
OZB-tarief woningen0,1143%
Gemiddeld betaalde OZB€235
Rioolheffing€371
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€799
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Winterswijk Kotten.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Winterswijk. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €238.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 238.000 x 0,1143% = €272.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Kotten? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Winterswijk Kotten uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Winterswijk Kotten. Meestal is een DigiD account vereist. Het document dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€207.0007,3%
2019€193.0007,2%
2018€180.0003,4%
2017€174.0003,0%
2016€169.000-1,7%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Winterswijk.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-winterswijk-kotten-7107

Woningtaxatie in Winterswijk Kotten

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Winterswijk Kotten kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Winterswijk Kotten komt gemiddeld uit rond de €240. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Winterswijk Kotten die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Winterswijk Ratum, Winterswijk Huppel, Winterswijk Meddo, De Heurne en Dinxperlo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Winterswijk Kotten. In die rapportage vind je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1143% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winterswijk Kotten. Een gemiddelde woning betaalt €235.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.winterswijk.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Kotten?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Winterswijk Kotten maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie