WOZ bezwaar Doetinchem

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Doetinchem? Op dit portaal praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Doetinchem raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Doetinchem 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel vind je een overview van de actuele woonlasten in Doetinchem op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website bekijk je ook informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteDoetinchem
Postcode7005
Netnummer0314 (+31314)
Gemiddelde WOZ-waarde€219.000
OZB-tarief woningen0,1268%
Gemiddeld betaalde OZB€277
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€248
Totale woonlasten€740
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Doetinchem.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Doetinchem. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €246.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €246.000 x 0,1268% = €312.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Doetinchem? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Doetinchem werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Doetinchem. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€219.0004,8%
2019€209.0007,7%
2018€194.0002,6%
2017€189.0001,1%
2016€187.0001,1%
2015€185.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Doetinchem.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-doetinchem-7005

Woningtaxatie in Doetinchem

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Doetinchem kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Doetinchem ligt om en nabij de €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
Hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Doetinchem die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Rheden, Doesburg, Brummen, Rozendaal en Westervoort.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Doetinchem. In die rapportage bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1268% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Doetinchem. Een gemiddelde woning betaalt €277.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.doetinchem.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, type object, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Doetinchem?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Doetinchem zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Gaanderen
 • WOZ bezwaar Wehl
 • Plaats een reactie