WOZ bezwaar Winterswijk Brinkheurne

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Winterswijk Brinkheurne? Hier kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Winterswijk begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Winterswijk Brinkheurne 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel geven we een indicatie van de huidige woonlasten in Winterswijk Brinkheurne (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kun je ook verder lezen over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteWinterswijk
Postcode7115
Netnummer0543 (+31543)
Gemiddelde WOZ-waarde€207.000
OZB-tarief woningen0,1143%
Gemiddeld betaalde OZB€235
Rioolheffing€371
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€799
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Winterswijk Brinkheurne.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Winterswijk. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €242.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €242.000 x 0,1143% = €277.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Brinkheurne? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Winterswijk Brinkheurne precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Winterswijk Brinkheurne. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€207.0007,3%
2019€193.0007,2%
2018€180.0003,4%
2017€174.0003,0%
2016€169.000-1,7%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Winterswijk.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-winterswijk-brinkheurne-7115

Woningtaxatie in Winterswijk Brinkheurne

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Winterswijk Brinkheurne kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Winterswijk Brinkheurne bedraagt circa €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Winterswijk Brinkheurne die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Winterswijk Henxel, Winterswijk Miste, Winterswijk Woold, Winterswijk Kotten en Winterswijk Ratum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Winterswijk Brinkheurne. In deze gemeentelijke beschikking tref je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1143% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winterswijk Brinkheurne. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €235.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van kadastrale data. Ze onderzoeken aspecten zoals: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.winterswijk.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met transactiecijfers van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Brinkheurne?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Winterswijk Brinkheurne kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie