WOZ bezwaar Winterswijk Henxel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Winterswijk Henxel? Op deze pagina praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Winterswijk begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Winterswijk Henxel 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel verschaffen we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Winterswijk Henxel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteWinterswijk
Postcode7113
Netnummer0543 (+31543)
Gemiddelde WOZ-waarde€207.000
OZB-tarief woningen0,1143%
Gemiddeld betaalde OZB€235
Rioolheffing€371
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€799
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Winterswijk Henxel.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Winterswijk. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €241.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 241.000 x 0,1143% = €275.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Henxel? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Winterswijk Henxel werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Winterswijk Henxel. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Check woningprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€207.0007,3%
2019€193.0007,2%
2018€180.0003,4%
2017€174.0003,0%
2016€169.000-1,7%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Winterswijk.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-winterswijk-henxel-7113

Woningtaxatie in Winterswijk Henxel

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Winterswijk Henxel komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Winterswijk Henxel ligt om en nabij de €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Winterswijk Henxel die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Winterswijk Miste, Winterswijk Woold, Winterswijk Kotten, Winterswijk Ratum en Winterswijk Huppel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Winterswijk Henxel. Op dit aanslagbiljet bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1143% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winterswijk Henxel. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €235.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald aan de hand van kadastrale data. De gemeente verwerkt feiten als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.winterswijk.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Winterswijk Henxel?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Winterswijk Henxel zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie