WOZ bezwaar Rottevalle

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Rottevalle? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Smallingerland calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Rottevalle 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder bieden we een overzicht met de actuele woonlasten in Rottevalle (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9221
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rottevalle.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde bedraagt op €265.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 265.000 x 0,1374% = €364.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Rottevalle? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Rottevalle uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Rottevalle. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Smallingerland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-rottevalle-9221

Woningtaxatie in Rottevalle

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Rottevalle komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Rottevalle is ongeveer €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Rottevalle die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals De Tike, Opeinde, Nijega, De Veenhoop en Smalle Ee.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Rottevalle. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rottevalle. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €268.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar onderdelen zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.smallingerland.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rottevalle?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Rottevalle maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie