WOZ bezwaar Houtigehage

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Houtigehage? Hieronder geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Smallingerland raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Houtigehage 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel vind je duidelijke info over de actuele woonlasten in Houtigehage (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast lees je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9223
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Houtigehage.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €267.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 267.000 x 0,1374% = €367.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Houtigehage? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Houtigehage aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Houtigehage. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Ga na of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Smallingerland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-houtigehage-9223

Woningtaxatie in Houtigehage

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Houtigehage zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Houtigehage is ongeveer €185. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Houtigehage die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Drachtstercompagnie, Rottevalle, De Tike, Opeinde en Nijega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: onderhoudsniveau, ligging, grootte, bijgebouwen, oppervlakte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Houtigehage. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Houtigehage. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €268.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand d.m.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt onderdelen zoals: ligging, de oppervlakte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je bij de gemeente (www.smallingerland.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Houtigehage?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Houtigehage heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie