WOZ bezwaar Opeinde

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Opeinde? Op deze pagina geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Smallingerland begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Opeinde 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder geven we een overzicht met de actuele woonlasten in Opeinde waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9218
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Opeinde.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €263.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €263.000 x 0,1374% = €361.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Opeinde? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Opeinde precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Opeinde. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check huizenprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Smallingerland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-opeinde-9218

Woningtaxatie in Opeinde

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Opeinde kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Opeinde bedraagt circa €225. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Opeinde die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nijega, De Veenhoop, Smalle Ee, De Wilgen en Boornbergum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: type woning, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Opeinde. In deze gemeentelijke beschikking staan de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Opeinde. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €268.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.smallingerland.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object, bouwjaar. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Opeinde?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Opeinde zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie