WOZ bezwaar Drachten

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Drachten? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Smallingerland beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Drachten 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel verschaffen we een kostenraming van de recente woonlasten in Drachten (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij bekijk je ook informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9203
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Drachten.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde ligt op €255.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €255.000 x 0,1374% = €350.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Drachten? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Drachten werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Drachten. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Smallingerland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-drachten-9203

Woningtaxatie in Drachten

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Drachten komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Drachten ligt om en nabij de €205. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
Hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Drachten die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Wânswert, Jislum, Lichtaard, Reitsum en Ginnum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk woonobject krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: type woning, bouwjaar, grootte, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Drachten. In dit document check je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drachten. Een gemiddelde woning betaalt €268.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar feiten als: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.smallingerland.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drachten?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Drachten kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie