WOZ bezwaar De Veenhoop

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in De Veenhoop? Hieronder vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Smallingerland begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde De Veenhoop 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel geven we een kostenraming van de actuele woonlasten in De Veenhoop (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9215
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Veenhoop.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde ligt op €261.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €261.000 x 0,1374% = €359.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in De Veenhoop? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in De Veenhoop uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket De Veenhoop. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In deze tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Smallingerland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-de-veenhoop-9215

Woningtaxatie in De Veenhoop

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ De Veenhoop kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in De Veenhoop is ongeveer €185. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in De Veenhoop die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Smalle Ee, De Wilgen, Boornbergum, Kortehemmen en Drachten-Azeven.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: bouwjaar, oppervlakte, type woning, bijgebouwen, grootte, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in De Veenhoop. Op dit aanslagbiljet check je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Veenhoop. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €268.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend met behulp van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op feiten als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.smallingerland.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in De Veenhoop?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in De Veenhoop zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie