WOZ bezwaar Austerlitz

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Austerlitz? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Zeist komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Austerlitz 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder check je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Austerlitz van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieUtrecht
GemeenteZeist
Postcode3711
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,0697%
Gemiddeld betaalde OZB€250
Rioolheffing€169
Afvalstoffenheffing€353
Totale woonlasten€772
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Austerlitz.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Zeist. De WOZ-waarde ligt op €272.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €272.000 x 0,0697% = €190.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Austerlitz? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Austerlitz nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Austerlitz. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer woningprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.0004,7%
2018€319.0007,0%
2017€298.0004,6%
2016€285.0000,4%
2015€284.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Zeist.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-austerlitz-3711

Woningtaxatie in Austerlitz

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Austerlitz zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Austerlitz bedraagt circa €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Austerlitz die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Woerdense Verlaat, Wilnis, Waverveen, Vinkeveen en Mijdrecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: bijgebouwen, grootte, type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Austerlitz. In die rapportage lees je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0697% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Austerlitz. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €250.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar thema’s zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.zeist.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Austerlitz?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Austerlitz zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie