WOZ bezwaar Nijega

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Nijega? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Smallingerland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Nijega 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel tref je verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Nijega (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9217
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nijega.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €262.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €262.000 x 0,1374% = €360.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Nijega? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Nijega aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Nijega. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Smallingerland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-nijega-9217

Woningtaxatie in Nijega

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Nijega kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Nijega bedraagt circa €190. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Nijega die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals De Veenhoop, Smalle Ee, De Wilgen, Boornbergum en Kortehemmen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: ligging, oppervlakte, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Nijega. Op dit aanslagbiljet lees je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijega. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €268.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald d.m.v. een speciaal model. Men kijkt naar onderwerpen als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.smallingerland.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijega?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijega zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie