WOZ bezwaar Drachtstercompagnie

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Drachtstercompagnie? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Smallingerland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Drachtstercompagnie 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst geven we een overview van de recente woonlasten in Drachtstercompagnie van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9222
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€195.000
OZB-tarief woningen0,1374%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€265
Totale woonlasten€813
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Drachtstercompagnie.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Smallingerland. De WOZ-waarde ligt op €266.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €266.000 x 0,1374% = €365.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Drachtstercompagnie? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Drachtstercompagnie precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Drachtstercompagnie. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Check marktprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Weeg af of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€195.0008,3%
2019€180.0005,9%
2018€170.0003,7%
2017€164.0003,8%
2016€158.000-0,6%
2015€159.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Smallingerland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-drachtstercompagnie-9222

Woningtaxatie in Drachtstercompagnie

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Drachtstercompagnie kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Drachtstercompagnie is ongeveer €185. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Drachtstercompagnie die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Rottevalle, De Tike, Opeinde, Nijega en De Veenhoop.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: type woning, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Drachtstercompagnie. In die rapportage check je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1374% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drachtstercompagnie. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €268.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand d.m.v. kadastrale data. Ze onderzoeken aspecten zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.smallingerland.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drachtstercompagnie?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Drachtstercompagnie zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie