WOZ bezwaar Axel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Axel? Hieronder vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Terneuzen begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Axel 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? Hieronder bekijk je een kostenraming van de recente woonlasten in Axel van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieZeeland
GemeenteTerneuzen
Postcode4571
Netnummer0115 (+31115)
Gemiddelde WOZ-waarde€181.000
OZB-tarief woningen0,1478%
Gemiddeld betaalde OZB€267
Rioolheffing€170
Afvalstoffenheffing€319
Totale woonlasten€755
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Axel.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Terneuzen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €231.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 231.000 x 0,1478% = €341.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Axel? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Axel aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Axel. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Het document dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Beoordeel of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€181.0005,8%
2019€171.0003,0%
2018€166.0003,1%
2017€161.0001,9%
2016€158.0000,6%
2015€157.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Terneuzen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-axel-4571

Woningtaxatie in Axel

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Axel kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Axel ligt zo rond de €255. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Axel die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Graauw, Nieuw Namen, Clinge, Heikant en Kapellebrug.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten als: bijgebouwen, type woning, ligging, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Axel. In deze gemeentelijke beschikking tref je de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1478% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Axel. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €267.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.terneuzen.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Axel?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Axel kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie