WOZ bezwaar Ede

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Ede? Hieronder lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Ede begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Ede 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst geven we een indicatie van de actuele woonlasten in Ede (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over WOZ heffingen.

ProvincieGelderland
GemeenteEde
Postcode6715
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€287.000
OZB-tarief woningen0,1037%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€680
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ede.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Ede. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €284.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €284.000 x 0,1037% = €295.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Ede? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Ede werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Ede. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€287.0009,1%
2019€263.0007,8%
2018€244.0004,3%
2017€234.0003,5%
2016€226.0000,0%
2015€226.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Ede.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-ede-6715

Woningtaxatie in Ede

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Ede komt nog beter over met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Ede komt gemiddeld uit rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
Hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Ede die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Wageningen, Lingewaard, Overbetuwe, West Maas en Waal en Druten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: bijgebouwen, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Ede. In deze aanslag bekijk je de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1037% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ede. Een gemiddelde woning betaalt €297.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.ede.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ede?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ede heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Ederveen
 • WOZ bezwaar De Klomp
 • WOZ bezwaar Deelen
 • WOZ bezwaar Bennekom
 • WOZ bezwaar Otterlo
 • WOZ bezwaar Harskamp
 • WOZ bezwaar Wekerom
 • WOZ bezwaar Lunteren
 • Plaats een reactie