WOZ bezwaar Deelen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Deelen? Op deze pagina vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Ede begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Deelen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel geven we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Deelen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteEde
Postcode6877
Netnummer026 (+3126)
Gemiddelde WOZ-waarde€287.000
OZB-tarief woningen0,1037%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€680
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Deelen.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Ede. De WOZ-waarde bedraagt op €246.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €246.000 x 0,1037% = €255.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Deelen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Deelen werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Deelen. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€287.0009,1%
2019€263.0007,8%
2018€244.0004,3%
2017€234.0003,5%
2016€226.0000,0%
2015€226.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Ede.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-deelen-6877

Woningtaxatie in Deelen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Deelen komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Deelen is ongeveer €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Deelen die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Wolfheze, Heveadorp, Heelsum, Doorwerth en Oosterbeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: type woning, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Deelen. In deze gemeentelijke beschikking staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1037% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Deelen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend met behulp van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt factoren zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.ede.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Deelen?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Deelen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie