WOZ bezwaar Bennekom

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bennekom? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Ede komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Bennekom 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? Hieronder verschaffen we een overview van de hedendaagse woonlasten in Bennekom op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteEde
Postcode6721
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€287.000
OZB-tarief woningen0,1037%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€680
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bennekom.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Ede. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €233.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €233.000 x 0,1037% = €242.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Bennekom? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Bennekom aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Bennekom. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€287.0009,1%
2019€263.0007,8%
2018€244.0004,3%
2017€234.0003,5%
2016€226.0000,0%
2015€226.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Ede.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-bennekom-6721

Woningtaxatie in Bennekom

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Bennekom kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Bennekom ligt zo rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Bennekom die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Gendt, Angeren, Doornenburg, Haalderen en Ressen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten zoals: onderhoudsniveau, ligging, type woning, oppervlakte, bouwjaar, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Bennekom. In deze gemeentelijke beschikking tref je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1037% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bennekom. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van openbare data. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.ede.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bennekom?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bennekom heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie