WOZ bezwaar Wageningen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wageningen? Hier vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Wageningen beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Wageningen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In deze tabel geven we een samenvatting van de huidige woonlasten in Wageningen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteWageningen
Postcode6705
Netnummer0317 (+31317)
Gemiddelde WOZ-waarde€244.000
OZB-tarief woningen0,1487%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€158
Afvalstoffenheffing€291
Totale woonlasten€812
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wageningen.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Wageningen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €254.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €254.000 x 0,1487% = €378.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wageningen? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Wageningen precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Wageningen. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Het document is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€244.0007,5%
2019€227.000-1,7%
2018€231.0004,1%
2017€222.000-5,9%
2016€236.000-0,4%
2015€237.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Wageningen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-wageningen-6705

Woningtaxatie in Wageningen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Wageningen kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Wageningen ligt zo rond de €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Wageningen die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Lingewaard, Overbetuwe, West Maas en Waal, Druten en Beuningen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: bijgebouwen, grootte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Wageningen. In deze documenten vind je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1487% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wageningen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €363.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand met behulp van modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.wageningen.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wageningen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wageningen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie