WOZ bezwaar Achlum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Achlum? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Waadhoeke begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Achlum 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel bieden we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Achlum van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8806
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Achlum.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde ligt op €237.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €237.000 x 0,1437% = €341.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Achlum? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Achlum werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Achlum. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit verslag dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningprijs

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-achlum-8806

Woningtaxatie in Achlum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Achlum kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Achlum bedraagt circa €200. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Achlum die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hitzum, Tzum, Franeker, Koudum en Nijhuizum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: bouwjaar, type woning, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Achlum. Op dit aanslagbiljet vind je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Achlum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €249.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald op basis van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Achlum?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Achlum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie