WOZ bezwaar Lingewaard

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lingewaard? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Lingewaard beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Lingewaard 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel verstrekken we een samenvatting van de actuele woonlasten in Lingewaard waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kun je ook verder lezen over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteLingewaard
Postcode6684
Netnummer0481 (+31481)
Gemiddelde WOZ-waarde€274.000
OZB-tarief woningen0,1674%
Gemiddeld betaalde OZB€458
Rioolheffing€232
Afvalstoffenheffing€227
Totale woonlasten€916
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lingewaard.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Lingewaard. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €293.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €293.000 x 0,1674% = €490.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Lingewaard? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Lingewaard uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Lingewaard. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€274.0006,2%
2019€258.0007,5%
2018€240.0004,8%
2017€229.0003,2%
2016€222.000-0,9%
2015€224.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Lingewaard.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-lingewaard-6684

Woningtaxatie in Lingewaard

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Lingewaard zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Lingewaard is ongeveer €185. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Lingewaard die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Overbetuwe, West Maas en Waal, Druten, Beuningen en Wijchen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: ligging, type woning, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Lingewaard. Op dit aanslagbiljet vind je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1674% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lingewaard. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €458.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van objectieve criteria. De gemeente verwerkt feiten zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.lingewaard.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lingewaard?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lingewaard heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Huissen
 • WOZ bezwaar Bemmel
 • WOZ bezwaar Ressen
 • WOZ bezwaar Haalderen
 • WOZ bezwaar Doornenburg
 • WOZ bezwaar Angeren
 • WOZ bezwaar Gendt
 • Plaats een reactie