WOZ bezwaar Harskamp

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Harskamp? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Ede calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Harskamp 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst check je een indicatie van de recente woonlasten in Harskamp (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kun je ook verder lezen over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGelderland
GemeenteEde
Postcode6732
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€287.000
OZB-tarief woningen0,1037%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€680
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Harskamp.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Ede. De WOZ-waarde bedraagt op €235.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €235.000 x 0,1037% = €244.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Harskamp? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Harskamp ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Harskamp. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€287.0009,1%
2019€263.0007,8%
2018€244.0004,3%
2017€234.0003,5%
2016€226.0000,0%
2015€226.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Ede.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-harskamp-6732

Woningtaxatie in Harskamp

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Harskamp kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Harskamp ligt om en nabij de €195. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Harskamp die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Otterlo, Bennekom, Gendt, Angeren en Doornenburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Harskamp. In die rapportage tref je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1037% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Harskamp. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.ede.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Harskamp?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Harskamp heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie