WOZ bezwaar Ederveen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ederveen? Hieronder praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Ede maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Ederveen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel vind je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Ederveen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGelderland
GemeenteEde
Postcode6744
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€287.000
OZB-tarief woningen0,1037%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€680
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ederveen.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Ede. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €238.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €238.000 x 0,1037% = €247.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Ederveen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Ederveen ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Ederveen. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check woningwaarde

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€287.0009,1%
2019€263.0007,8%
2018€244.0004,3%
2017€234.0003,5%
2016€226.0000,0%
2015€226.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Ede.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ederveen-6744

Woningtaxatie in Ederveen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Ederveen kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ederveen bedraagt circa €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder check je taxateurs en makelaars in Ederveen die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Lunteren, Wekerom, Harskamp, Otterlo en Bennekom.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: oppervlakte, ligging, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Ederveen. In deze documenten lees je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1037% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ederveen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald met behulp van een speciaal model. Men kijkt naar zaken als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.ede.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ederveen?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ederveen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie