WOZ bezwaar Wekerom

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Wekerom? Op deze website praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Ede calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Wekerom 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst bieden we verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Wekerom (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij lees je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteEde
Postcode6733
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€287.000
OZB-tarief woningen0,1037%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€680
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wekerom.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Ede. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €236.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €236.000 x 0,1037% = €245.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wekerom? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Wekerom aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wekerom. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€287.0009,1%
2019€263.0007,8%
2018€244.0004,3%
2017€234.0003,5%
2016€226.0000,0%
2015€226.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Ede.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wekerom-6733

Woningtaxatie in Wekerom

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wekerom kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wekerom ligt rond de €240. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Wekerom die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Harskamp, Otterlo, Bennekom, Gendt en Angeren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: bijgebouwen, ligging, oppervlakte, grootte, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wekerom. In dit document check je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1037% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wekerom. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €297.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar factoren als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.ede.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wekerom?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wekerom heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie