WOZ bezwaar Dearsum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Dearsum? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Dearsum 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? Hieronder bekijk je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Dearsum waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8644
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Dearsum.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €253.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €253.000 x 0,1349% = €341.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Dearsum? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Dearsum nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Dearsum. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningwaarde

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-dearsum-8644

Woningtaxatie in Dearsum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Dearsum zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Dearsum ligt om en nabij de €235. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Dearsum die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Lytsewierrum, Rien, Wiuwert, Britswert en Boazum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: type woning, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Dearsum. In dit document vind je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dearsum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken aspecten zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Dearsum?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Dearsum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie