WOZ bezwaar Otterlo

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Otterlo? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Ede raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Otterlo 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het overzicht hieronder bieden we een overzicht met de actuele woonlasten in Otterlo van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGelderland
GemeenteEde
Postcode6731
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€287.000
OZB-tarief woningen0,1037%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€680
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Otterlo.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Ede. De WOZ-waarde bedraagt op €234.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €234.000 x 0,1037% = €243.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Otterlo? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Otterlo ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Otterlo. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€287.0009,1%
2019€263.0007,8%
2018€244.0004,3%
2017€234.0003,5%
2016€226.0000,0%
2015€226.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Ede.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-otterlo-6731

Woningtaxatie in Otterlo

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Otterlo kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Otterlo komt gemiddeld uit rond de €280. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Otterlo die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Bennekom, Gendt, Angeren, Doornenburg en Haalderen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: bouwjaar, type woning, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Otterlo. In deze documenten staan de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1037% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Otterlo. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand door middel van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar zaken als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.ede.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Otterlo?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Otterlo kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie