WOZ bezwaar Alkmaar

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Alkmaar? Op dit portaal lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Alkmaar komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Alkmaar 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel tref je een overview van de recente woonlasten in Alkmaar (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1821
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Alkmaar.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde bedraagt op €233.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €233.000 x 0,078% = €182.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Alkmaar? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Alkmaar werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Alkmaar. Meestal is een DigiD account vereist. Dit stuk ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle woningprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Alkmaar.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-alkmaar-1821

Woningtaxatie in Alkmaar

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Alkmaar kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Alkmaar komt gemiddeld uit rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Alkmaar die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Langedijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: bijgebouwen, type woning, grootte, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Alkmaar. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Alkmaar. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €191.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In zo’n taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Alkmaar?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Alkmaar zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Oudorp
 • WOZ bezwaar Stompetoren
 • WOZ bezwaar Oterleek
 • WOZ bezwaar Grootschermer
 • WOZ bezwaar Zuidschermer
 • WOZ bezwaar Driehuizen
 • WOZ bezwaar Schermerhorn
 • WOZ bezwaar Ursem
 • WOZ bezwaar Starnmeer
 • WOZ bezwaar Markenbinnen
 • WOZ bezwaar De Rijp
 • WOZ bezwaar Graft
 • WOZ bezwaar Noordeinde
 • WOZ bezwaar West-Graftdijk
 • WOZ bezwaar Oost-Graftdijk
 • Plaats een reactie