WOZ bezwaar Rijssen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Rijssen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Rijssen-Holten maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Rijssen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In deze tabel verstrekken we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Rijssen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens bekijk je ook informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteRijssen-Holten
Postcode7461
Netnummer0548 (+31548)
Gemiddelde WOZ-waarde€256.000
OZB-tarief woningen0,0982%
Gemiddeld betaalde OZB€251
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€186
Totale woonlasten€632
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rijssen.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Rijssen-Holten. De WOZ-waarde is vastgesteld op €242.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 242.000 x 0,0982% = €238.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Rijssen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Rijssen werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Rijssen. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€256.0005,8%
2019€242.0005,7%
2018€229.0003,2%
2017€222.0003,3%
2016€215.0001,4%
2015€212.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Rijssen-Holten.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-rijssen-7461

Woningtaxatie in Rijssen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Rijssen kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Rijssen is ongeveer €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Rijssen die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Holten, Haarle, Nijverdal, Steenenkamer en Bathmen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen zoals: ligging, bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Rijssen. In deze gemeentelijke beschikking staan de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0982% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rijssen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €251.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van data die voorhanden is. Ze onderzoeken feiten zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.rijssen-holten.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, type object. In dit taxatieverslag vind je ook prijzen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Rijssen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Rijssen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie