WOZ bezwaar Den Helder

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Den Helder? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Den Helder komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Den Helder 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel verschaffen we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Den Helder waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteDen Helder
Postcode1784
Netnummer0223 (+31223)
Gemiddelde WOZ-waarde€161.000
OZB-tarief woningen0,1336%
Gemiddeld betaalde OZB€214
Rioolheffing€130
Afvalstoffenheffing€427
Totale woonlasten€771
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Den Helder.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Den Helder. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €248.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 248.000 x 0,1336% = €331.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Den Helder? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Den Helder precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Den Helder. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€161.0005,2%
2019€153.0004,8%
2018€146.0001,4%
2017€144.0000,7%
2016€143.0000,7%
2015€142.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Den Helder.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-den-helder-1784

Woningtaxatie in Den Helder

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Den Helder kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Den Helder komt gemiddeld uit rond de €215. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Den Helder die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Hollands Kroon, Schagen, Langedijk, Opmeer en Heerhugowaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: type woning, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Den Helder. In deze gemeentelijke beschikking check je de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1336% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Den Helder. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €214.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand d.m.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt zaken als: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.denhelder.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Den Helder?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Den Helder heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Julianadorp
 • WOZ bezwaar Huisduinen
 • Plaats een reactie