WOZ bezwaar Zuidschermer

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Zuidschermer? Op dit portaal geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Alkmaar raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Zuidschermer 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel bekijk je een samenvatting van de huidige woonlasten in Zuidschermer op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1846
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zuidschermer.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde ligt op €264.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €264.000 x 0,078% = €206.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Zuidschermer? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Zuidschermer nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Zuidschermer. Doorgaans is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Alkmaar.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zuidschermer-1846

Woningtaxatie in Zuidschermer

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Zuidschermer kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Zuidschermer ligt zo rond de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Zuidschermer die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Grootschermer, Oterleek, Stompetoren, Sint Pancras en Koedijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: ligging, oppervlakte, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Zuidschermer. In deze gemeentelijke beschikking lees je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuidschermer. Een gemiddelde woning betaalt €191.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: ligging, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuidschermer?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuidschermer zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie