WOZ bezwaar Starnmeer

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Starnmeer? Op deze website bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Alkmaar raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Starnmeer 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder vind je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Starnmeer op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1488
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Starnmeer.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde ligt op €290.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €290.000 x 0,078% = €226.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Starnmeer? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Starnmeer nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Starnmeer. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Alkmaar.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-starnmeer-1488

Woningtaxatie in Starnmeer

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Starnmeer kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Starnmeer komt gemiddeld uit rond de €275. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Starnmeer die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oost-Graftdijk, West-Graftdijk, Noordeinde, Graft en De Rijp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: grootte, type woning, bouwjaar, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Starnmeer. In dit document bekijk je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Starnmeer. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €191.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van kadastrale data. Ze onderzoeken factoren als: waar staat de woning, woonoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Starnmeer?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Starnmeer maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie