WOZ bezwaar Oterleek

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oterleek? Hier vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Alkmaar raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Oterleek 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst vind je duidelijke info over de actuele woonlasten in Oterleek op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1842
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oterleek.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde is vastgesteld op €262.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €262.000 x 0,078% = €204.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oterleek? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Oterleek nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Oterleek. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Deze documentatie is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Alkmaar.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-oterleek-1842

Woningtaxatie in Oterleek

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Oterleek kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oterleek ligt rond de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Oterleek die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Stompetoren, Sint Pancras, Koedijk, Oudorp en Den Hoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: type woning, grootte, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oterleek. In die rapportage bekijk je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oterleek. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €191.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op onderwerpen als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkooptransacties van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oterleek?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Oterleek kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie