WOZ bezwaar Oudorp

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Oudorp? Op dit portaal geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Alkmaar begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oudorp 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het overzicht hieronder vind je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Oudorp (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook meer info vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1829
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oudorp.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €258.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €258.000 x 0,078% = €201.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oudorp? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Oudorp aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oudorp. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle woningwaarde

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Alkmaar.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oudorp-1829

Woningtaxatie in Oudorp

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Oudorp komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oudorp is ongeveer €215. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oudorp die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Den Hoorn, De Koog, De Cocksdorp, De Waal en Oudeschild.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oudorp. In deze gemeentelijke beschikking staan de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudorp. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €191.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van openbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudorp?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudorp zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie