WOZ bezwaar Grootschermer

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Grootschermer? Hieronder praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Alkmaar komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Grootschermer 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder tref je een kostenraming van de actuele woonlasten in Grootschermer (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens tref je ook handige informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1843
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Grootschermer.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €263.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €263.000 x 0,078% = €205.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Grootschermer? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Grootschermer aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Grootschermer. Meestal is een DigiD account vereist. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Alkmaar.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-grootschermer-1843

Woningtaxatie in Grootschermer

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Grootschermer zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Grootschermer is ongeveer €250. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Grootschermer die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oterleek, Stompetoren, Sint Pancras, Koedijk en Oudorp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: type woning, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Grootschermer. In deze aanslag tref je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Grootschermer. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €191.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand met behulp van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Grootschermer?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Grootschermer kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie