WOZ bezwaar Ursem

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Ursem? Op deze website bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Alkmaar komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Ursem 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel verschaffen we een overview van de recente woonlasten in Ursem waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1646
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ursem.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde bedraagt op €253.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €253.000 x 0,078% = €197.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Ursem? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Ursem werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Ursem. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Het document is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer marktprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Alkmaar.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-ursem-1646

Woningtaxatie in Ursem

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Ursem kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Ursem bedraagt circa €255. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Ursem die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Ursem, Spierdijk, Schermerhorn, Scharwoude en Avenhorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: grootte, type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ursem. In deze gemeentelijke beschikking lees je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ursem. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €191.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald door middel van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ursem?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Ursem maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie