WOZ bezwaar Westland

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Westland? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Westland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Westland 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder verschaffen we een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Westland (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website lees je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteWestland
Postcode2291
Netnummer0174 (+31174)
Gemiddelde WOZ-waarde€309.000
OZB-tarief woningen0,1008%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€256
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€849
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Westland.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Westland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €246.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €246.000 x 0,1008% = €248.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Westland? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Westland ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Westland. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Evalueer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€309.0009,2%
2019€283.0008,8%
2018€260.0006,1%
2017€245.0002,9%
2016€238.0000,0%
2015€238.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Westland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-westland-2291

Woningtaxatie in Westland

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Westland kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Westland ligt rond de €220. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Westland die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Wassenaar en Katwijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: ligging, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Westland. Op dit aanslagbiljet staan een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1008% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westland. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €311.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld op basis van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.gemeentewestland.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van prijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Westland?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Westland heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Naaldwijk
 • WOZ bezwaar Honselersdijk
 • WOZ bezwaar Maasdijk
 • WOZ bezwaar De Lier
 • WOZ bezwaar Monster
 • WOZ bezwaar Ter Heijde
 • WOZ bezwaar Poeldijk
 • WOZ bezwaar s-Gravenzande
 • WOZ bezwaar Wateringen
 • WOZ bezwaar Kwintsheul
 • Plaats een reactie