WOZ bezwaar Voorschoten

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Voorschoten? Op dit portaal vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Voorschoten maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Voorschoten 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder bieden we een indicatie van de verschillende woonlasten in Voorschoten (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteVoorschoten
Postcode2251
Netnummer071 (+3171)
Gemiddelde WOZ-waarde€371.000
OZB-tarief woningen0,138%
Gemiddeld betaalde OZB€511
Rioolheffing€232
Afvalstoffenheffing€348
Totale woonlasten€1092
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Voorschoten.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Voorschoten. De WOZ-waarde bedraagt op €260.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €260.000 x 0,138% = €359.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Voorschoten? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Voorschoten ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Voorschoten. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Check of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€371.0009,1%
2019€340.0009,3%
2018€311.0006,5%
2017€292.0002,8%
2016€284.0001,4%
2015€280.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Voorschoten.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-voorschoten-2251

Woningtaxatie in Voorschoten

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Voorschoten kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Voorschoten bedraagt circa €275. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Voorschoten die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Hillegom en Lisse.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Voorschoten. In deze documenten check je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,138% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Voorschoten. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €511.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.voorschoten.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Voorschoten?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Voorschoten kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie