WOZ bezwaar Katwijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Katwijk? Hier vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Katwijk raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Katwijk 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder geven we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Katwijk van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteKatwijk
Postcode2222
Netnummer071 (+3171)
Gemiddelde WOZ-waarde€320.000
OZB-tarief woningen0,0875%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€130
Afvalstoffenheffing€316
Totale woonlasten€725
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Katwijk.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Katwijk. De WOZ-waarde is vastgesteld op €244.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 244.000 x 0,0875% = €214.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Katwijk? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Katwijk aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Katwijk. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€320.00010,3%
2019€290.0009,4%
2018€265.0006,9%
2017€248.0001,2%
2016€245.0000,8%
2015€243.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Katwijk.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-katwijk-2222

Woningtaxatie in Katwijk

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Katwijk kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Katwijk is ongeveer €280. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Katwijk die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Noordwijk, Hillegom, Lisse, Haarlemmermeer en Heemstede.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten als: oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, grootte, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Katwijk. In deze documenten check je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0875% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Katwijk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €279.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand met behulp van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.katwijk.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Katwijk?
Bezwaar maken kan in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Katwijk maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Valkenburg
 • WOZ bezwaar Rijnsburg
 • Plaats een reactie