WOZ bezwaar Wassenaar

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Wassenaar? Op dit portaal lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Wassenaar begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Wassenaar 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de volgende tabel check je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Wassenaar waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteWassenaar
Postcode2241
Netnummer070 (+3170)
Gemiddelde WOZ-waarde€610.000
OZB-tarief woningen0,1006%
Gemiddeld betaalde OZB€614
Rioolheffing€212
Afvalstoffenheffing€401
Totale woonlasten€1227
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wassenaar.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Wassenaar. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €244.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €244.000 x 0,1006% = €245.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Wassenaar? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Wassenaar precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Wassenaar. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€610.0007,0%
2019€570.0008,8%
2018€524.0006,9%
2017€490.0002,3%
2016€479.0003,7%
2015€462.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Wassenaar.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wassenaar-2241

Woningtaxatie in Wassenaar

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wassenaar kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Wassenaar komt gemiddeld uit rond de €270. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Wassenaar die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Haarlemmermeer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, type woning, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Wassenaar. Op dit aanslagbiljet bekijk je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1006% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wassenaar. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €614.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.wassenaar.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wassenaar?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wassenaar heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie